Helstekt kyckling!
Mamma, jag kom över en färsk hel kyckling (svensk) på Vivo för vara 20 kr. Så jag tänkte, hmm, helstekt kyckling med champinjonsås, muuuums! Salladen jag hade hemma hade blivit dålig och eftersom jag håller på att rensa ur frysen fick det bli ett par färdigköpta potatisklyftor.
Tänk på att näringsvärdet inte riktigt stämmer eftersom man inte äter all fett och att kycklingskrovet är inräknat.
Helstekt kyckling:
1 hel kyckling ca 1000gram
1 morot
1/2 gul lök
4 vitlöksklyftor
Rubbing:
20 g margarin
1 msk olivolja
Persilja(eller vilken ört man vill), salt och peppar efter smak.
1. Ugnen på 200°C
2. Skala löken och vitlöken. Krossa vitlöken med en kniv och klyfta löken.
3. Tvätta moroten och skär den i 1cm stora skivor.
4. Tryck in lök, vitlök och morot i kycklingens "öppning".. Och häll i olivoljan.
5. Blanda alla ingredienserna till rubben och peta in det innanför skinnet på kycklingen och massera runt det.
6. Bind ihop kycklingen och lägg den i en ungsfast form, ställ mitt i ugnen i 15 min, sänk sedan tempraturen till 180°C. Låt kycklingen stå i ugnen i ca 1 timme till, eller tills all vätska som kommer ut inte är röd utan ljus och fin. Ös kycklingen var tioende minut med vätskan i pannan.
